Galleroben 5.0 mari kretz

-

"Galleroben" Fylkingens lilla mini galleri

7000 piskslag är en installation som vill skaka om betraktaren och få oss engagerade. En piskmaskin, som drivs av tryckluft, är monterad på väggen. Maskinen kommer att dela ut exakt 7000 piskslag under utställningsperioden. Titeln syftar på ett spöstraff i Saudiarabien som utdömdes hösten 2007.

Den 2 oktober 2007 dömdes två homosexuella män till sjutusen piskrapp var för att de hade inlett en relation. De blev piskade offentligt i flera omgångar, däremellan fick männen återhämta sig i fängelset så att de kunde ta emot en ny omgång av piskslag. Hur det har gått för de båda männen, om straffet är genomfört eller om de överlevde straffet är okänt. Straffet är det strängaste spöstraff som har kommit till känna enligt Human Rights Watch. Även i andra länder förekommer spöstraff och dödsstraff på grund av sexuell läggning och könsidentitet.

Om Mari Kretz: arbetar med akustisk och visuell konst och har varit initiativtagare till ett flertal konstprojekt såsom Larm ljudfestival, utställningen a window for you, The Detective Bureau Kretz & Johansen. Jag är medlem i Fylkingen, SEAMS och VEMS. I mitt ljudarbete undersöker jag radiovågor från rymden och akustiska fenomen från atmosfären. Verken är ofta sprugna ur samarbeten med forskare vars vetenskapliga arbeten jag omformar till visuella och akustiska upplevelser. Parallelt med ljudskapandet arbetar jag även med teckning, i våras avslutades min retrospektiva utställning vid Laholms Teckningsmuseum.