CAGEVECKAN, KONSERT #2 - FYLKINGEN I BUCKY DOME

Datum: 
5 Sep 2012 - 16:00 - 18:30

Bucky Dome, Moderna Museet/Arkitekturmuseet, Fri Entré

Kristine Scholz/Mats Persson
Peter Söderberg/Erik Peters

Programvärd för dagens hyllning till John Cage är Lars Gunnar Bodin. Han ger en
introduktion till John Cage och minns tillfällen från deras gemensamma konserter och samarbeten. Lars Gunnar Bodin är medlem av Fylkingen, kompositör, elektronmusikpionjär, poet, bildkonstnär och performanceartist. Han samarbetade med John Cage under 1960-talet.

Kristine Scholz/Mats Persson
Cartridge Music, (1960) ca 30 min. av John Cage
Detta stycke hade sitt uruppförande på Moderna Museet 1960 under en Fylkingen konsert som John Cage var inbjuden till. Titeln "Cartridge Music" kommer från att stycket är baserat på nålmikrofoner från skivspelare samt kontaktmikrofoner, kopplade till förstärkare. Ljuden som kommer ut är minimala, en del komplexa, andra enkla, som ljudet av rundgång, jordbrum, etc. För pianoduett fästes kontaktmikrofonerna på instrumentet.


Peter Söderberg/Erik Peters
ONE7, ca 30 min.
Preparerad gitarr och liveelektronik av John Cage
ONE7 (1990/1992) ingår i en serie av kompositioner som utgör slutfasen i John Cages skapande. Dessa så kallade Number Pieces är alla betitlade efter antal medverkande. Det gemensamma för dem är att de har en tidsindelning med hjälp av “time brackets”, vilka anger ramar (i minuter och sekunder) för varje klangs inledning respektive avslutning. Musikern väljer själv när inom de angivna tidsintervallen musiken får klinga, och när tystnaden tar över.
Peter Söderberg och Erik Peters har samarbetat sedan 2009, med den ovanliga kombinationen av historiska knäppinstrument och live-elektronik.

Även Kl 15 I utställningen Moment: Double Bind Player
Eva Sidén, konsert med verk av John Cage och Eva Sidén.
Biljett: Inträdesbiljett till museet gäller.

Hela programmet här:
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Program/John-Cage-Special/

John Cage skulle har fyllt 100 år 2012.
Musik- och konstföreningar över hela världen firar Cages arbete med konserter och utställningar under det här året.

Moderna Museet och Fylkingen presenterar liveakter, kompositioner och performances av Fylkingens medlemmar på Moderna Museet och i Bucky Dome i Moderna Museet/Arkitekturmuseets trädgård. 3 konserter med verk skrivna, eller inspirerade, av John Cage.

1964 satte Moderna Museet, i samarbete med Fylkingen, upp 5 fem New York-kvällar med dans, konserter och happenings. Till Stockholm kom Merce Cunningham Dance Company tillsammans med John Cage, David Tudor, Yvonne Rainer, Robert Morris och Robert Rauschenberg.
En annan intressant koppling är att Buckminster Fuller och John Cage arbetade tillsammans på Black Mountain College under 40-talet.
Nu samsas de under samma tak igen genom Fylkingens konserter i Bucky Dome. Missa inte dessa speciella evenemang!

Läs mer om Bucky Dome projektet:
http://www.modernamuseet.se/en/Stockholm/Programme/Bucky-Dome/

BilagaStorlek
MatsKristine.jpg50.12 kB