THE NEW SONGS (FR/NO/SE)

Datum: 
25 Mar 2013 - 19:30

Sofia Jernber (SE) : Röst
Eve Risser (FR) : Piano, prepareringar
Kim Myhr (NO) : Gitarr, Zither, Glockenspiel
David Stackenäs (SE) : Gitarr, prepareringar, E-bows

The New Songs siktar mot att gjuta nytt liv i den annars så traditionstyngda sångformen. Eve och Sofia har komponerat stycken som dekonstruerar, fragmentariserar, ifrågasätter och placerar sången i en ny musikalisk kontext. Grunden utgörs av de fyra musikernas intresse i ljudabstraktion, ljudillusion och så kallat extended techniques; de är alla djupt involverade i improvisationsmusikvärlden.
Utmaningen ligger i att integrera dessa element med text och i formen av en sång. För att göra detta har de behövt frigöra musiken från dogmatism och stilistiska krav, vilket har lett till att de placerat sig mellan ljud och textur, melodik och oljud, harmoni och dissonans, abstrakt och konkret, konventionellt och okonventionellt, vertikalt och horisontellt.
Estetiken blir inte lidande av denna hållning utan förblir solid och föder en uppdaterad idé om sången. Den här kvartetten ”sejfar” inte; dessa musiker är modiga nog att kliva ur trygghetszonen och utmana varje ansats till renhet.

Presscitat:
"De vågar, obekymrade om kategorisering, det är vad de gör! För att sammanfatta är det högst originellt, svårbestämbart och enormt stimulerande. Detta ska följas."
/Adrian Chiquet, Festival Météo

"Detta bands musik är ytterst konstnärlig, känslig och skör."
/Jouko Kirstilä, Jazzrytmit

"Skivan A Nest at the Junction of Paths hör definitivt till de främsta skivorna inom skandinavisk improviserad musik under 2000-talet (Vågar jag säga någonsin?)." /Johan Redin, Sound of Music

"Improviserad subtil och superbt arrangerad kammarjazz med ordlös sång."
/Ingrid Strömdahl, Svenska Dagbladet

"Synnerligen poetisk musik som odlar illusionstrick, mystiska fragment, sensuell och lätt beröring."
/Anne Montaron, Radio France

www.umlautrecords.com/group/thenewsongs

Entré: 100 kr
FYLKINGENPRODUKTION

BilagaStorlek
the_new_songs.jpeg55.79 kB
TNS_press_kit.pdf1.05 MB